Oldalak

„Csak ülj a földre és beszélj az égre”

2011. január 8., szombat

"…a jövőd függ tőle, hogy megtudd, mi zajlik most benned. Az, hogy életed következő periódusa terméketlen lesz-e, vagy nagyon is eredményes.
 
Nehéz idő.
A kínlódás csak addig fog tartani, amíg fel nem ismered, hogy mi és miért hiányzik belőled − méghozzá neked magadnak annyira − hogy már kedved nincs úgy élni, ahogy eddig.

Új döntés előtt állsz. Ha te hozod meg, azzal nagy lépést teszel előre. Ám ha a sors lesz kénytelen lökni rajtad egyet, zuhanás is lehet abból, aminek emelkedésnek kellett volna lennie; visszaesés, érezhető stagnálás.

Nem mindig könnyű megtudni, hol szorít a cipő. Ami belső életünkben komoly fordulat, új felismerés, az kezdetben nem is gondolat, csak valami homályos rosszkedv.

Terhes elviselned, amíg el nem fogadod, hogy ennek most így kell lennie. A borongásaid mögött bujkáló felismerés annyira váratlan lesz, tehát oly félelmetes, hogy kezdetben nem is meri konkrét gondolat alakját ölteni. Előbb meg akar győződni róla: elég erős vagy-e hozzá, hogy a jövődet is elbírd? Ködös elégedetlenségnek, kusza gomolygásnak látszik kezdetben, ami később megvilágosul.
 
Hangulatként kísért. Nem tudatosul az, aminek kéne. S ez fáj. A jövőnk csírája, új élet, azért. De már lüktet, rugdal, másra nem is tudsz figyelni. Mások azt mondják, semmire sem figyelsz.

Nem igaz. Ha szabad mélán csapongani a lelkednek, akkor ez a szorongás át fog alakulni – vágyakká, és azután új gondolatokká. Általuk gondolhatóvá válik a jövőd, világosan egymásra következő tennivalókká. Noha – vagy éppen azért, mert – eztán másképp gondolkodunk magunkról, mint eddig.

De ha fűhöz-fához kapkodsz, pánikba esve sietteted, vagy rettegve késleltetnéd, hogy megtudd, mi mocorog benned, többet ártasz magadnak, mint egy idegosztály.
Azt tedd, amit Radnóti Miklós ajánl egy nagy versében:

„Csak ülj a földre és beszélj az égre”. "
 
(Kornis Mihály: A szomorúság jósága)

0 megjegyzés: