Oldalak

Kristályfüggöny

2010. június 12., szombat


- Láthatatlan vagyok.
- Én látlak.
- Nem, te egy homályos üveg mögé helyezett kifakult képet látsz.
- Nem tudhatod mit látok.
- Hát mondd el mit látsz.
- …
- Na látod. Látsz valamit. Ami megfogalmazhatatlan. Nem tudod mi az, érzed hogy valami…valami furcsa, valami szokatlan, valami sokat-rejtő. Mégsem tudod mi az. Rejtélyes. Egy darabig. Talán egy pillanatig. Aztán besuhan valami más a képbe. ValaKI más. Aki látható. Aki színes, aki ragyog és vibrál. Aki nem fél. Vagy ha fél is, úgy palástolja, hogy még feltűnőbbé válik. Így el is felejted, hogy az előbb mintha láttál volna valamit. Mintha fény csillant volna meg egy esőcseppen… vagy nem az volt? Mi is volt az? Mi is volt? És már vége is, már csak a szürkeség marad, vagy még az sem. Átlátszóvá válok. De vajon miért? Nem értem.
-  Mit tehetnék? Hogy segítsek?
- Mondd meg mit látsz. Szólj, ha látsz valamit… vagy… keverd össze a színeim. Törd szét az üveget ami elhomályosít…
- Azt csak te tudod.
- De hogy? Hogyan???
- Talán először elég csak lemosni. Talán a pókhálók miatt homályos csak. Mosd le. Aztán nézd meg jól. Talán nem is üveg. Talán kristály. Talán nem is fal, talán egy ajtó…vagy egy függöny. Kristályfüggöny. Talán nem is kell széttörni, elég csak elhúzni. Hisz nem erről szól ez az egész? Elő a színfalak mögül… a színpad és a backstage is egy épületben van…

- És ha a nézőtér üres?
- Akkor majd megtelik. Egy ismeretlen előadatlan előadásra ritkán ül be bárki is, főleg ha nem is tudják hogy létezik… Mi van, ha egy tomboló siker lehetőségén ülsz?
- Mi van ha nem?
- Igaz, mi van ha nem? Mi van ha nem? Ugyan, mi lenne? Akkor is akad majd pár kíváncsi… akkor is lesz akit érdekel, lesz aki érti, vagy legalább érzi…
- És mi van ha siker lesz?
- Mi van ha… jól el lehet bújni e mögé. Elmélkedni az idők végezetéig, a cselekvés helyett. Miért nem próbálod ki? Mit veszíthetsz?
- Magamat.
- A láthatatlan magadat?
- Láthatóvá válnék.
- És nem ezt akarod?
- Nem tudom mit akarok.
- Akkor nem segíthetek.
- Már segítettél… épp takarítom a színpadot…
- Hogy szemügyre vehesd a függönyt?
- Így igaz…


0 megjegyzés: