Oldalak

„...csak rajtam áll, hogy hogyan döntök...”

2013. május 3., péntek


Önfegyelem vs a pillanat heve. Értelem vs érzelem. Logika és racionális érvek vs intuíció és bevésődött minták. A hisztiző gyermek vs a megfontolt, érett felnőtt. Tudat vs tudattalan. Mértékletesség. Mérsékletesség. Önkontroll. Az érzés és a cselekvés közti pillanat. A másodpercnyi reakcióidő. Minden ott dől el. Ott és abban a pillanatban, amikor döntünk. Mert ahogy mindenhol, itt is ez a kulcs: a döntés.

„Hogy miért olyan nehéz fegyelmezni magunkat? Egy hedonista világban élünk, ahol elhitették velünk, hogy mindent meg lehet kapni, és minden azonnal a miénk lehet. Csakhogy ez egy álomvilág. Ilyen a valóságban nincs. Sem a boltban, sem az iskolában, sem a meccsen, sem a házasságban! Naponta helyzetek sokaságával találkozunk, amelyekben döntenünk kell és a kapcsolataink alakulása a döntéseinktől függ. A döntések végrehajtásához pedig önfegyelem kell.

- Ingerültségemnek kiabálás formájában adok hangot, vagy higgadtan megkérdezem tőle, hogy miként is értette pontosan azt a nekem bántónak tűnő mondatot?
- Forgatom a szemem, amikor elmegy a munkatársaival egy sütire, vagy jó szórakozást kívánok neki?
- Morgok, ha megkér valamire, vagy lehetőséget látok a kérésben, hogy megmutassam neki, mennyire szeretem?
- Jelenetet rendezek, ha az ő szüleit kell meglátogatnunk, vagy igyekszem ezt a napot is szebbé tenni számára?
- Rácsapom az ajtót és lehajtok egy italt, vagy megölelem és bocsánatot kérek?

Bármelyiket megtehetem és csak rajtam múlik, hogy melyiket választom. Nem a körülményektől függ, nem tőle, nem a neveltetésemtől, nem a szüleimnél látott mintától, hanem egyedül tőlem. Én döntöm el, hogy mikor mit teszek, mire ragadtatom el magam, hogy mi az igazán fontos a számomra. És a jó döntésekhez néha komoly önfegyelem kell!”
(Mihalec Gábor)

0 megjegyzés: